Ruokavalion merkitys

Refluksi ja ruokavalio

Toimiva ruokavalio on tärkeä osa refluksin hoitoa. Joillekin lapsille saavutetaan oireettomuus sopivan ruokavalion avulla. Toiset saattavat tarvita lisäksi esimerkiksi lääkehoitoa kausittain tai jatkuvammin. Jos ruokavaliota joudutaan karsimaan oireilun takia, tulee se tehdä yhteistyössä lääkärin ja ravitsemusterapeutin kanssa.

Alla olevassa tekstissä on neuvoja joista saattaa olla hyötyä refluksilapsen sopivaa ruokavaliota etsittäessä. Nämä neuvot eivät kuitenkaan korvaa ammattilaisten tukea ja mielipiteitä. Yleispäteviä ohjeita ei voi antaa; kaikki ovat yksilöitä tässäkin suhteessa.

Mitkä ruoka-aineet aiheuttavat refluksia?

Eri ruoka-aineet voivat aiheuttaa tai pahentaa refluksia, mutta yleispäteviä ohjeita on mahdoton antaa. Käytännössä jokainen reagoi yksilöllisesti eri ruoka-aineisiin. Oman lapsen refluksin ”triggerit”, laukaisijat, on tärkeä tunnistaa ja tiedostaa.

Ruoka-aineet aiheuttavat tai pahentavat refluksia eri syistä. Joillekin vaikeasti sulava ruoka voi aiheuttaa ylösnousun pahenemista. Toisille rasvainen ruoka on ehdoton ei.

Kirjallisuudessa mainitaan, että proteiinipitoinen ruoka, esim. liha, lisää sulkijalihaksen pitävyyttä, ja rasvainen ruoka alentaa sitä. Ruoka-aineet jotka hidastavat vatsan toimintaa voivat pahentaa refluksia, esimerkiksi peruna voi yllättävän usein pahentaa pienen lapsen oireilua. Kun vatsansisältö ei liiku tehokkaasti eteenpäin, niin paine ylöspäin kasvaa ja närästys pahenee. Kokemusperäistä tietoa on, että myös esim. tomaatti, sitrushedelmät ja suklaa usein pahentavat refluksioireilua.

Myös ruoan koostumus voi vaikuttaa siihen aiheuttaako se refluksia, esimerkiksi jollakulla riisi voi aiheuttaa refluksia keitettynä, mutta ei riisijauhoista tehtyjä leivonnaisia syötäessä.

Refluksi voi myös olla allerginen oire

Refluksi voi myös olla allerginen oire. Tällöin refluksin takana voikin olla tuiki tavallinen ruoka-aine, esim. lehmänmaito tai vehnä. Refluksi allergiaoireena voi johtua mistä tahansa ruoka-aineesta mille lapsi on herkistynyt.

Ruoka-allergisten lasten allergian aiheuttama sekundaarinen refluksioireilu ei eroa primaarisesta refluksioireilusta millään tavoin ja molempiin liittyy oksentelua ja hengitystieinfektiota yhtä paljon. Monesti on vaikea erottaa, onko kyseessä refluksitauti vai allergian aiheuttama refluksioire.

Miten sopimattomat ruoka-aineet löytää?

Refluksi voi tulla heti tietyn ruoan syömisen yhteydessä jolloin sopimattoman ruoan löytäminen on suoraviivaista. Joskus, varsinkin kun refluksi on allergiaoire, refluksi voi alkaa viiveellä kuten muutkin allergiset suolisto-oireet. Viive voi olla kaikkea puolesta tunnista useampaan päivään. Tällöin sopivien ruokien selvittely vie enemmän aikaa ja vaivaa. Avuksi kannattaa ottaa ruokapäiväkirja johon merkitään myös oireet. Huomaa, että samalla lapsella voi olla sekä välitöntä refluksia syömisen yhteydessä, että viiveellä ilmestyvää refluksia.

Refluksilapsen ruokavaliota setviessä tulee olla kärsivällinen. Ruokakokeilujen väliin kannattaa jättää riittävästi aikaa, jotta refluksioireilu rauhoittuu täysin. Muuten on vaarana, että ärsytystilassa oleva elimistö reagoi refluksilla myös ruoka-aineisiin jotka normaalitilassa olisivat sopivia.

Entä jatko?

Refluksilapsen ruokavalio muuttuu tilanteiden mukana. Kun oireilu on pahana, kannattaa tukeutua varmasti sopiviin, luotettuihin ruokiin. Rauhallisena aikana lapsi voi sietää pieniä määriä sellaisia ruokia, jotka huonona aikana pahentavat refluksia.

Lapsen kasvaessa refluksi jää usein taakse, eikä ruokien välttämiselle ole enää syytä. Tilanteen etenemistä kannattaa seurata varovaisilla kokeiluilla, herkkänä ”hiljaisille” oireille kuten ruokahalun muutoksille jotka usein ovat ensimmäinen merkki alkavasta refluksista. Isomman lapsen refluksi ilmenee usein eri tavalla kuin pienen, joten myös se kannattaa pitää mielessä ruokavaliota purettaessa.

Ruokien sisällön lisäksi myös ruokatottumuksiin kannattaa kiinnittää huomiota. Usein pieniä aterioita on hyvä neuvo; kannattaa välttää pitkiä ruokavälejä ja toisaalta myös suuria aterioita. Vatsaa ei kannata päästää aivan tyhjäksi eikä myöskään syödä liian täyteen. Ennen nukkumaanmenoa ei kannata syödä kovin raskasta ateriaa.