Refluksivauvan imetys

Imetyksen hyödyt refluksivauvalle

Rintaruokituilla refluksivauvoilla on todettu vähemmän vakavia ja voimakkuudeltaan lievempiä refluksikohtauksia kuin korvikkeella ruokituilla. Syynä tähän on rintamaidon helpompi sulavuus ja nopeampi siirtyminen vatsalaukusta suolistoon kuin korvikkeilla. Tämä on merkittävää koska vatsalaukun tyhjenemisen hitaus yleensä provosoi refluksia. Mitä vähemmän aikaa maito viipyy vatsalaukussa, sen vähemmän sillä on mahdollisuuksia nousta takaisin ruokatorveen. Rintamaito myös ärsyttää ruokatorvea vähemmän kuin korvikkeet. Rintamaito ei myöskään koskaan aiheuta vauvoille ummetusta ja ummetuksen tiedetään pahentavan refluksia.

Imetyksessä tärkeää on myös äidin ja vauvan läheisyys. Kivulias ja hätääntynyt vauva saa äidin rintaa imiessään lohdutusta ja turvaa huonon olonsa keskelle ja myös äiti voi kokea helpottavansa hetkellisesti vauvansa oloa tarjoamalla tälle rakkautta ja ravintoa, jota vain äidiltä voi saada. Imetyshormonit auttavat myös äitiä jaksamaan raskashoitoisen vauvansa hoivaamista.

Imetyksen perusteet

Imetyksen perusteet ovat samat, oli vauvalla refluksia tai ei, mutta kun vauvallasi on refluksi, on erityisen tärkeää kiinnittää huomiota siihen kuinka imetys saadaan sujumaan.

Imetysasento

Imetysasento on tärkeä hyvän imuotteen mahdollistamiseksi. Refluksivauvan imetysasennon miettiminen saattaa myös estää maidon takaisinvirtausta.

Istuen:

Perinteisessä imetyssennossa äiti istuu ja vauvan pää lepää hänen kyynärtaipeessaan samalla kun äiti tukee kädellään vauvaa takapuolesta tai reidestä.

Refluksivauvaa imettäessään äidin kannattaisi kokeilla nojata itse hieman taaksepäin tyynyillä tukien ja kohottaa vauvaa hieman pystympään asentoon. Pystyasento helpottaa maitoa pysymään vatsalaukussa ja vähentää takaisinvirtausta.

Pystympään asentoon refluksivauvan saa myös seuraavalla tavalla: istuessaan sohvalla tai tuolilla äiti nostaa toisen jalkansa korokkeelle, ottaa imetystyynyn syliin ja tukee vauvan sen päälle kasvot ylöspäin (ei rintaan päin) ylävartalo koholla.

Makuulla:

Monet äidit kokevat makuullaan imettämisen miellyttävimmäksi tavaksi niin itselleen kuin vauvalleenkin.

Refluksivauvaa imetettäessä äidin kannattaa kokeilla asettautumista makaamaan selälleen (tyynyillä kevyesti tukien päätä ja yläselkää) ja asettaa vauva rintakehänsä ja vatsansa päälle vatsalleen. Vauva siis imee kasvot alaspäin kohti rintaa. Tämä asento saattaa auttaa, mikäli vauva reagoi voimakkaasti maitosuihkuun tai jos vauvalla on tapana kakoa ja vetää maitoa henkeen.

Kyljellään imettäessään äidin kannattaa tukea vauvan ylävartaloa pystympään käsivartensa avulla (vauva siis lepää äidin käsivarren päällä).

Seisten:

Saatat haluta kokeilla imetystä myös seisten ja kävellessä. Joskus tasainen liike voi rauhoittaa levotonta vauvaa ja auttaa häntä asettumaan imetykseen. Kantoliinasta voi olla tässä iso apu, mutta muista tarkistaa, että vauvan asento on sellainen, ettei hänen tarvitse kääntää päätään tai kurottautua ylettyäkseen nänniin.

Imuote

Hyvä imuote on yksi imetyksen onnistumisen edellytyksistä. Jos vauvan ote ei ole kunnossa, imetys tekee usein äidille kipeää ja vauvalta voi jäädä tärkeitä maitopisaroita saamatta. Hyvän imetysasennon löydettyäsi tuo vauva aivan lähelle vartaloasi niin, että vauvan nenä ja nännisi ovat samalla tasolla. Kun hän hamuilee, anna hänen itse etsiä rinta suuhunsa. Vauvalle luonnollinen imemisasento on pää takakenossa ”kuin linnunpoikasella”. Oikeassa imemisotteessa rinnanpää ulottuu syvälle kitalakeen ja nännipiha on mahdollisimman paljon vauvan suussa. Vauvan leuka koskettaa äidin rintaa, alahuuli on kääntynyt ulospäin ja kieli on nännipihan ympärillä rinnan alapuolella. Kun vauvalla on oikein rinta suussa, imetys tuntuu hyvältä eikä se satu.

Maidon riittävyys

Monet vanhemmat miettivät, saako heidän vauvansa tarpeeksi ravintoa rinnasta. Helppo tapa arvioida asiaa, on laskea vauvan päivän aikana tuottamat märät vaipat ja kakat. Vähintään viisi kunnolla märkää vaippaa kertoo vauvan saavan tarpeeksi nestettä. Alle kuusiviikkoisen rintaruokitun vauvan tulisi tehdä kahdet-viidet pienet kakat päivässä. Neuvolasta on myös mahdollista saada lainaan kannettava vaaka, jolla voi tehdä syöttöpunnituksia myös kotona.

 

Lähteet:

Breastfeeding the Baby with Reflux, La Leche League International, 1999, USA (esite)
The SOS Approach to Feeding, Kay Toomey, 2008, USA (koulutusmuistiinpanot)