Vinkkejä refluksivauvan imetykseen

Refluksivauvan imetyksessä on usein omat hankaluutensa. Takaisinvirtaus aiheuttaa yleensä vauvalle kipua syödessä, joten ei liene yllätys, että tästä vaivasta kärsivät vauvat eivät useinkaan halua syödä.

On olemassa useita keinoja, joita voit kokeilla helpottaaksesi imetystilanteita. Kaikki vinkit eivät toimi kaikkien vauvojen kohdalla, joten kokeile useampaa löytääksesi sen keinon joka sopii juuri sinun vauvallesi.

Näitä voit kokeilla helpottaaksesi imetystilanteita

 • Ensimmäinen askel on yrittää varmistaa, että vauva olisi mahdollisimman rauhallinen ennen imetystä.
 • Hakeudu tilaan, jossa häiriötekijöitä on mahdollisimman vähän. Hiljainen, hämärä tai jopa lähes pimeä huone voi auttaa vauvaa rauhoittumaan imetykseen.
 • Vauvan kapalointi voi auttaa häntä rauhoittumaan ja keskittymään syömiseen.
 • Rauhallinen kylpyhetki ennen imetystä voi auttaa vauvaa rentoutumaan.
 • Riiisu vauva vaippasilleen ja ota myös oma paitasi pois ihokontaktin luomiseksi.
 • Yritä imetystä vauvan ollessa unelias. Voit jopa koittaa imettää vauvaa tämän nukkuessa.
 • Opettele ja kokeile erilaisia imetysasentoja.
  Jotkin vauvat asettuvat imetykseen parhaiten äidin seistessä tai kävellessä. Kantoliina on tässä avuksi: se vapauttaa kätesi ja auttaa vauvaa pysymään pystyasennossa.
 • Toiset vauvat rakastavat kylpyä. Jos teillä on iso amme, mene lämpimään kylpyyn vauvan kanssa ja kokeile imetystä siellä.
 • Lisämaitoa voit tarvittaessa antaa pienestä kupista hörpyttämällä, ruiskulla tai lusikalla.

Toiset refluksivauvat haluavat imetystä hyvin usein, jopa jatkuvasti koska maito itsessään toimii vatsahappojen neutralisoijana ja toisaalta rinnan imeminen rauhoittaa ja lohduttaa vauvaa. Kääntöpuolena on, että vauva saattaa syödä itsensä liian täyteen, mikä pahentaa refluksioireita. Tässä tapauksessa saattaa olla hyväksi rajoittaa imetyksiä ja tarjota rintaa vain 2-3 tunnin välein ja vain toisesta rinnasta kerrallaan.

Varovainen, mutta huolellinen röyhtäyttäminen imetyksen lopuksi, mutta myös kesken syömisen voi helpottaa vauvan oloa. Röyhtäyttäessä vältä paineen tuottamista vauvan vatsaan (eli ei röyhtäytystä perinteisessä asennossa vauva olkapäällä!) mikä provosoi pulauttelua ja oksentelua. Monesti toimiva asento röyhtäytykseen on nostaa vauva sylissä pystyasentoon pitämällä vauvaa kainaloiden alta kiinni. Imetyksen jälkeen olisi hyvä pitää vauvaa pystyasennossa vähintään 20 minuuttia.

Annukka Moilanen, toimintaterapeutti