Mikä auttaa jaksamaan?

Kaikenlaiset tunteet ovat meille avuksi. Ne kertovat siitä, missä oikeasti mennään. Tunteidensa kanssa elämiseen tarvitsee usein kuitenkin niiden käsittelyä. Hyvin pitkälle riittää se, että sanoo ääneen, mitä oikeasti tuntee. Jos lähellä ei ole sellaista luotettua, kannattaa puhua tuntemuksistaan neuvolassa tai hakea ammattilaisen kuuntelevaa korvaa.

Refluksiarkea elävän on välillä saatava omaa aikaa, ilman lasta. Se voi olla pienikin hetki. Joskus jo iltasuihku rauhassa auttaa jaksamaan taas hetken. Jos perheessä on kaksi aikuista, molemmat tarvitsevat oman hetkensä.

Itkevän vauvan kanssa ei saa useinkaan tuntea sitä iloa, jota vanhemmuudessa parhaimmillaan tulee: hei, osaan hoitaa ja pitää hyvää huolta vauvastani. Vaikka refluksilapsen vanhempi tekee parhaansa ja ihan kaikkensa, silti lapsi on kipeä. Se saattaa nakertaa itsetuntoa: enkö osaa tätäkään? Mikä silloin olisi sellainen asia, josta saisit virtaa ja pönkitystä? Mistä nautit? Mitä osaat? Emme välttämättä jaksa tavoitella mitään isoja haasteita. Joku voi nauttia jo päivän lehden sudokun ratkaisusta, sen armollisen 15 minuutin päiväunen aikana.

Omat tunteet voi sekoittua niin, että alkaa nähdä oman lapsen vaikeana ja hankalana, vaikka oikeasti lapsen hoito on vaikeaa ja hankalaa. Kerro silloin joka päivä ainakin yksi asia lapselle, mistä hänessä erityisesti pidät. Voi tuntua hassulta ja tarpeettomalta, mutta usein ääneen lausutuista asioista alkaa tulla tosia.

Jos joku tunne alkaa vaania joka päivä ja se alkaa uhata sinun, lapsesi tai jonkun perheenjäsenen turvallisuutta, pitää silloin hakea ammattiapua. Avun hakeminen on usein parasta, mitä voit tehdä. Se on viisaan ihmisen toteamus: nyt en enää selviä yksin.

Apu voi olla refluksitaudin hoitoa uudella tavalla, se voi olla lapsenhoitoapua tai kodinhoitoapua. Jos vanhempi väsähtää kokonaan ja kokee itsensä masentuneeksi, tai jos vanhempi ei meinaa enää jaksaa pitää aisoissa vihaansa, on haettava ammattilaisen apua vaikkapa neuvolapsykogilta.

Joskus se helpottaa

Joskus refluksi helpottaa. Ihan varmasti. Osalla meistä pahin vaihe voi mennä ohi viikoissa, osalla vuosien aikana. Mutta jos-kus se helpottaa.

Lapsen varttuessa arki helpottuu, kun lapsi osaa itse kertoa milloin mahaan sattuu. Helpotusta tuo myös tiedon ja kokemuksen karttuminen: tietää, mitä lapsi saa syödä ja kuka lääkäri osaa auttaa juuri meidän perhettä.

Helpotusta tuo myös armollisuus itseään kohtaan. Kotona saa olla kaaos. Eineksetkin ovat ruokaa. Ja dvd on joskus ihan hyvä lastenhoitaja.

Mikä helpottaisi teitä, juuri nyt, vaikka ihan pienesti?